'Geen discriminatie bij hulp Pakistan'

Nederland werkt niet samen met Pakistaanse hulporganisaties die geen hulp geven aan niet-moslims. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gezegd.

Verhagen vindt het 'onacceptabel' dat sommige organisaties weigeren niet-islamitische slachtoffers van de overstromingen in Pakistan te helpen, zoals christelijke hulporganisaties hebben gezegd. ChristenUnie en SGP vroegen daar donderdag tijdens een Kamerdebat opheldering over.

"Ik wil niet dat er wordt samengewerkt met organisaties die discrimineren", antwoordde Verhagen. Hij heeft op dit moment geen aanwijzingen dat dat het geval is. Als zulke aanwijzingen er wel komen, zal Verhagen de samenwerking stopzetten.

Verhagen zei verder dat het in Pakistan soms voorkomt dat christenen en moslims worden gescheiden bij het uitdelen van voedselrantsoenen. Dat heeft niet per se met discriminatie te maken, maar met de ramadan. "Zo wordt voorkomen dat niet-moslims meteen beginnen met eten, terwijl de moslims moeten wachten. Dat zou spanningen met zich mee kunnen brengen."