'Taliban aan winnende hand'

De Taliban zijn in Afghanistan aan de winnende hand en als de Amerikanen en hun bondgenoten over niet al te lange tijd afdruipen, zal er een 'volmaakt en sterk' islamitisch bestel worden gevestigd. Dat zegt Talibanleider Mullah Omar in een boodschap die woensdag op jihadistische websites is verschenen.

In de boodschap zegt Omar dat de strijders zijn geïnstrueerd burgers te ontzien, maar niet degenen die de regering van president Hamid Karzai of de door de Verenigde Staten geleide coalitie steunen. De Taliban hebben gedreigd stembureaus aan te vallen tijdens de aanstaande verkiezingen op 18 september, die volgens hen alleen westerse belangen dienen.

Omar is niet meer in het openbaar gezien sinds de Taliban eind 2001 uit de macht werden gedreven. Hij zit vermoedelijk in het buurland Pakistan ondergedoken. De regering van de toenmalige Amerikaanse president George Bush viel Afghanistan binnen omdat de Taliban weigerden Al-Qaidaleider Osama bin Laden uit te leveren, die achter de aanslagen van 11 september in New York en Washington zou zitten.

De Talibanleider richt zich in zijn boodschap ook tot het Amerikaanse volk. "U moet weten dat uw heersers u sinds het begin van de agressie tegen Afghanistan tot op de dag van vandaag voortdurend hebben voorgelogen. Ze hebben miljarden van uw belastinggeld en mensenlevens verspild."