'Selectie aan de poort voor hbo's'

Bestuursvoorzitter van Hogeschool InHolland Geert Dales vindt dat hogescholen studenten moeten kunnen weigeren. Volgens hem kan een dergelijke selectie aan de poort miljarden euro's besparen. Dat zei Dales woensdag in het televisieprogramma EenVandaag.

Bijna een op de drie studenten die deze maand zijn begonnen aan een hbo-opleiding komt het eerste jaar niet door. "De meeste hogescholen kunnen makkelijk de studenten aanwijzen die het niet zullen redden", zegt Dales.

Het gaat hierbij volgens Dales om studenten die een taalachterstand hebben of andere vaardigheden missen. "Maar we mogen ze niet weigeren, terwijl wij van tevoren weten dat ze het nooit zullen redden."

Door studenten die niet afstuderen lopen hbo's handenvol geld mis, aangezien hogescholen geld krijgen per voltooide studie. InHolland kwam in juli in opspraak, nadat media meldden dat de onderwijsinstelling sjoemelde met korte afstudeerprojecten.

Studenten die al lang stonden ingeschreven zouden een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen. Ook andere hogescholen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan deze praktijken. De Inspectie van het Onderwijs heeft een onderzoek opgestart naar het verhaal.