China ontvangt Birmese leider hartelijk

De Chinese president Hu Jintao heeft de leider van de Birmese junta woensdag onthaald met een rode loper. Het onderstreept de steun die China bereid is te geven aan het buurland dat zo rijk is aan hulpbronnen en waar Beijing grote investeringen heeft gedaan.

De Birmese generaal Than Shwe bracht een vijfdaags bezoek aan het land om die steun te consolideren met het oog op de eerste verkiezingen in twintig jaar die in november plaatsvinden. De junta noemt de verkiezingen een belangrijke stap in de overgang naar een burgerlijke regering na decennia van militaire overheersing, maar critici zijn van mening dat het een schijnvertoning is en dat de junta de macht niet zo gemakkelijk uit handen zal geven.

China is al sinds lange tijd de enige bron van diplomatieke en economische steun aan Birma. China negeert de internationale kritiek en lijkt de banden zelfs verder aan te trekken.

Volgens Navi Pillay, hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, moet de internationale gemeenschap 'zeer alert' zijn om ervoor te zorgen dat de verkiezingen in Birma vrij en eerlijk verlopen. Pillay stelt dat degenen die kwetsbaar zijn voor uitsluiting, intimidatie en aanvallen, beschermd moeten worden, maar ze zei niet precies hoe.