Tot 3,5 jaar cel voor afpersen loterijwinnaars

Vijf mensen die vorig jaar werden opgepakt voor het afpersen van een gezin dat de loterij had gewonnen, zijn woensdag veroordeeld tot straffen tot 3,5 jaar cel. Ze stuurden het gezin uit Hellevoetsluis volgens de rechtbank in Rotterdam twee dreigbrieven en beschoten de nieuw aangeschafte auto van de familie met een groot kaliber vuurwapen.

De afpersers wilden het gezin uit Hellevoetsluis honderdduizend euro afhandig maken. Later verhoogden ze dit bedrag tot 110.000 euro. De afpersers kwamen op hun idee nadat de fortuinlijke mensen in de media bekend hadden gemaakt dat ze de jackpot van de Lotto hadden gewonnen. De loterijwinnaars konden daardoor miljoenen bijschrijven op hun bankrekening.

De rechtbank veroordeelde de initiatiefnemer en de organisator tot ieder 3,5 jaar cel. Drie uitvoerende krachten die bij een deel van de handelingen waren betrokken kregen lagere straffen. Twee werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Een moet van de rechter twee jaar de gevangenis in.

Een zesde verdachte werd vrijgesproken van de afpersing, maar werd wel veroordeeld voor twee drugsdelicten. Hiervoor moet deze verdachte voor een half jaar de cel in.