Links hekelt verloop van formatie

De linkse partijen hebben zware kritiek op de gang van zaken in de kabinetsformatie. "Dit begint een farce te worden", zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met informateur Ivo Opstelten (VVD).

Pechtold typeerde de gebeurtenissen van de afgelopen week als 'weinig verheffend'. "Dit was slecht voor de politiek als geheel", stelde hij. "Dit is niet een week om trots op te zijn", zei ook SP-leider Emile Roemer voorafgaand aan het debat.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vergeleek de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA met een gezin dat per auto een tripje maakt naar het 'rechtse pretpark'. "Papa Rutte zit aan het stuur. Bijrijder Verhagen houdt de routekaart krampachtig tussen de vingers. Op de achterbank in het midden zit puberzoon Geertje. Hij heeft de bestemming mogen kiezen, maar daarna is hij dwars geworden."

VVD, PVV en CDA besloten vrijdag niet verder te onderhandelen over de vorming van een kabinet, na een hoogoplopende ruzie binnen de CDA-fractie over samenwerking met de PVV. Koningin Beatrix begon daarop aan een overleg met alle fractievoorzitters. Dat was nog gaande toen Wilders liet weten dat hij toch verder wilde praten.

VVD-leider Mark Rutte noemde de gang van zaken voorafgaand aan het Kamerdebat 'staatsrechtelijk bizar'. Hij zei er echter niets aan te kunnen doen, omdat PVV en CDA uitsluitend met elkaar in de clinch hebben gelegen.