SP wil Wijffels en Marijnissen als informateur

CDA-prominent Herman Wijffels en SP-voorzitter Jan Marijnissen moeten worden benoemd tot informateur. Het duo moet bekijken of het CDA een stabiel kabinet kan vormen met de PvdA, SP en GroenLinks. Dat heeft SP-leider Emile Roemer dinsdagochtend geadviseerd aan koningin Beatrix.

"De drie linkse partijen kunnen met het CDA - en mogelijk andere partijen - een stabiel kabinet vormen, dat in beide Kamers over een meerderheid beschikt", denkt Roemer. Hij stelt dat voor een leidende rol van de VVD in de formatie nu geen ruimte meer is.

Roemer wil dat nu eerst de mogelijkheden van alternatieve, stabiele meerderheidskabinetten worden bekeken. Die kunnen rekenen op steun van de Eerste en Tweede Kamer. De SP-leider komt tot zijn advies nu een paars-plus of rechts kabinet volgens hem definitief van de baan zijn. Hij schreef onlangs al een alternatief regeerakkoord.

VVD-leider Mark Rutte gaf maandagavond bij de koningin aan zelf een ontwerp-regeerakkoord te willen schrijven. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt dat een goed idee en stelde voor Rutte tot informateur te benoemen.

"Het lijkt mij goed dat er nu een akkoord wordt geschreven, en dat de verschillende politieke partijen kunnen aangeven of zij op basis daarvan aan een regering willen deelnemen", zei Verhagen na zijn gesprek met Beatrix. Verhagen sloot niet uit dat er opnieuw wordt gekeken naar samenwerking tussen VVD, PVV en CDA nu 'dissident' Ab Klink uit de Tweede Kamer is gestapt.

Job Cohen vreest dat Rutte een rechts akkoord gaat schrijven. De PvdA-leider wil het liefst samen met Rutte gaan schrijven aan een concept-regeerakkoord. Rutte vindt dat echter geen goed plan, net zomin als Roemer.

Dinsdag ontvangt de vorstin naast Roemer de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.