Gemeenten twijfelen over WK-bid

De vijf gemeenten die zich kandidaat hebben gesteld als speelstad voor het WK voetbal willen alleen met de kandidatuur instemmen als het rijk harde garanties geeft over het betalen van de kosten. Dat meldt de NOS dinsdag na een rondgang langs de gemeenten.

Minister van Sport Ab Klink (CDA) wil pas praten over geld als Nederland en België daadwerkelijk worden aangewezen als gastlanden. Begin december maakt de wereldvoetbalbond FIFA bekend waar het evenement in 2018 en 2022 wordt georganiseerd.

De gemeenteraden spreken zich in december uit over de kandidaatstelling. Veel raadsleden vinden het volgens de omroep onverantwoord van Klink pas na een mogelijke toewijzing te praten over geld. Mochten Nederland en België het evenement binnenslepen, dan wordt het volgens de lokale volksvertegenwoordigers heel lastig om nee te zeggen, zelfs als er onverantwoorde financiële risico's aan kleven.

Vooral in Amsterdam, Heerenveen en Enschede leven twijfels. In Amsterdam is collegepartij GroenLinks kritisch, net als D66, het CDA, de SP en de lokale partij Red Amsterdam. In Enschede zegt het college van burgemeester en wethouders zelf al zonder keiharde garanties vooraf geen WK-wedstrijden in de stad te laten plaatsvinden en in Heerenveen eisen de collegepartijen zekerheid vooraf.