Strijd om tweede kerncentrale bij Borssele

Na energiebedrijf Delta heeft nog een partij plannen om een tweede kerncentrale bij Borssele te bouwen. Het gaat om de provincies en gemeenten die eerder aandeelhouder waren van energiebedrijf Essent, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

De gemeenten en provincies hebben de vennootschap Energy Resources Holding opgericht. Die dient dinsdag een startnotitie in bij het ministerie van Vrom. Zo'n notitie markeert het begin van een vergunningaanvraag. De aanjager van die aanvraag is volgens het dagblad het Duitse nutsbedrijf RWE, de nieuwe eigenaar van Essent.

Op basis van deskundigen stelt de krant dat het onmogelijk is om bij Borssele twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Daarom moet het rijk kiezen welke partij wel en welke partij niet mag bouwen. Het is niet duidelijk op welke gronden dat moet gebeuren.

RWE en Delta staan sinds de overname van Essent op gespannen voet met elkaar. Delta en Essent hadden ieder de helft van de al bestaande kerncentrale in Borssele in handen en RWE dacht met de overname van Essent een helft in handen te krijgen. Via een gang naar de rechter verhinderde Delta dat.

Vorig jaar diende Delta al een startnotitie in. Delta en de nieuwe partij zijn allebei van plan een kerncentrale met een vermogen van 2500 megawatt te bouwen, bijna vier keer zo veel als de huidige centrale in Borssele.

Het afzwaaiende kabinet heeft afgesproken tijdens de kabinetsperiode geen beslissingen over nieuwe kerncentrales te nemen.