Grote opluchting bij links

Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks, is opgelucht dat de formatiegesprekken tussen VVD, CDA en PVV vrijdag zijn gestrand. "Het is een grote opluchting dat er definitief geen rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV komt", aldus Halsema.

Want, stelt ze: "Dit kabinet had de tegenstellingen in Nederland alleen maar verder vergroot, terwijl in de grootste economische crisis in 80 jaar samenwerking vereist is. Ook tussen links en rechts."

Halsema vindt nog steeds dat een paars-pluskabinet de "beste kans" is om Nederland erbovenop te helpen. In juli mislukten de gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over deze coalitie nog. "GroenLinks is bereid om mee te werken aan een kabinet dat tegenstellingen in Nederland kan overbruggen en de hervormingen kan doorvoeren die het land nodig heeft." Net als Mark Rutte (VVD) vindt ook Halsema dat er vaart moet worden gemaakt, omdat de formatie al zo lang duurt.

SP: Een zegen voor het land
De SP is blij met het stranden van de kabinetsformatie. "Een zegen voor het land", aldus SP-leider Emile Roemer vrijdag. De formatie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is mislukt, zo werd vrijdag bekend. De SP laat weten graag rond de tafel te gaan zitten met de PvdA, CDA en GroenLinks.

"Een regering die discriminatie gedoogt en daarnaast een keiharde bezuinigingsagenda wilde doorvoeren, is ons gelukkig bespaard gebleven. Wat mij betreft heeft Rutte zijn kans nu gehad. Het is tijd om te kijken naar een coalitie zonder de VVD", aldus Roemer in een schriftelijke reactie.

PvdA: Met VVD handen ineenslaan
PvdA-leider Job Cohen is blij met het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts kabinet. Cohen zei vrijdag dat de VVD en PvdA als de twee grootste partijen nu moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kabinet.

"Ik kan mij heel goed voorstellen dat VVD en PvdA de handen ineenslaan en bekijken wat de mogelijkheden zijn", aldus Cohen. De PvdA-leider erkende dat de verschillen tussen de programma's van de twee partijen groot zijn. Maar het gaat volgens hem wel om de twee grootste partijen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen van 9 juni. Sindsdien heeft de VVD 31 zetels en de PvdA dertig plekken in de Kamer.

D66: Nog steeds hoop op paars-plus
Ook D66-leider Alexander Pechtold hoopt nog steeds op een regering van VVD, PvdA, GroenLinks en zijn eigen partij. Hij vindt dat er een stabiel meerderheidskabinet moet komen en vindt het geen goed idee dat Rutte nu zelf een conceptakkoord gaat schrijven.

Pechtold heeft een Kamerdebat aangevraagd omdat hij uitleg wil over het mislukken van de coalitiebesprekingen. Hij vindt dat informateur Ivo Opstelten in de Tweede Kamer uitleg moeten geven over het onderhandelingsproces.


Femke Halsema (GroenLinks) opgelucht na mislukken formatie (Foto: ANP)