Nieuw geval gekkekoeienziekte in Tilburg

Voor het eerst in twee jaar is weer een geval van gekkekoeienziekte ontdekt. Een 10-jarige koe bleek bij een inspectie op een slachthuis in Tilburg te lijden aan BSE, zoals de voor mensen gevaarlijke ziekte ook wel wordt genoemd. Gekkekoeienziekte kan bij mensen leiden tot de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob.

In mei 2008 werd voor het laatst een met BSE besmette koe gevonden. Vorig jaar werden ruim vierhonderdduizend controles uitgevoerd op de ziekte.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt zich niet druk om het nieuwe geval van gekkekoeienziekte. LNV is vooral blij dat er zo lang geen besmettingen zijn geconstateerd. Het ministerie verwachtte al dat nog af en toe een besmette koe zou opduiken. Van welke boerderij het dier afkomstig is, wil een woordvoerder van het ministerie niet bekendmaken.

De woordvoerder bezweert dat de vondst absoluut geen reden voor paniek is. De ziekte is alleen gevaarlijk wanneer mensen vlees eten van BSE-koeien, maar de koe is na de vondst direct vernietigd. Alle koeien worden bij Nederlandse slachthuizen gecontroleerd. Andere koeien hebben ook geen gevaar gelopen.

De ziekte kan niet van de ene op de andere koe worden overgedragen. In de jaren negentig zorgde een uitbraak van BSE, vooral in het Verenigd Koninkrijk, voor grote problemen. De ziekte bleek veroorzaakt te zijn doordat koeien vermalen resten van andere dieren voorgeschoteld kregen. Dergelijk diermeel is inmiddels in de hele Europese Unie verboden.

Nieuw geval gekkekoeienziekte in Tilburg
Nieuw geval gekkekoeienziekte in Tilburg (Foto: Novum)