'Textielarbeidsters uitgebuit voor C&A en H&M'

Delen van de collecties van C&A en H&M worden in India gemaakt door een fabriek die vrouwen en meisjes uitbuit. De ongeveer negenduizend arbeidsters in de fabriek in de deelstaat Tamilnadu zitten min of meer opgesloten op het fabrieksterrein, hebben geen contract en krijgen niet al hun geld direct, schrijft de Volkskrant.

Volgens de krant, die de fabriek KPR Mills heeft bezocht, beweert het bedrijf dat alle werkneemsters minimaal 16 jaar zijn. Een kwart van hun loon wordt ingehouden en ongevraagd gespaard om als bruidschat te dienen. Ze kunnen het pas krijgen als ze drie jaar bij KPR werken.

H&M bevestigt dat er vorig jaar en in augustus dit jaar kleding bij het bedrijf werd besteld. Het ging om poloshirts en kinderleggings. Vorig jaar werd de samenwerking aanvankelijk stilgelegd vanwege de werkomstandigheden bij het bedrijf, maar later weer hervat toen zou blijken dat die waren verbeterd.

Geconfronteerd met de bevindingen van de krant kondigt H&M aan opnieuw poolshoogte te gaan nemen in India. Mogelijk wordt de productie dan stilgelegd.

C&A laat direct weten de banden met het bedrijf zo snel mogelijk te verbreken. C&A zegt pas sinds kort kleding van KPR te verkopen. De kledingwinkel beweert dat het niet op de hoogte was dat er met KPR contact was. Het bedrijf waar de kleding vandaan kwam was echter een dochteronderneming van KPR.

Submitter:  Bron: Novum