Nederland zendt Tirza in voor Oscar

Tirza is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft het Eye Film Instituut Nederland donderdag bekendgemaakt. Tirza is gebaseerd op het gelijknamige boek van Arnon Grunberg en gaat over de beklemmende relatie tussen een vader en zijn dochter.

De hoofdrollen in de film zijn voor Sylvia Hoeks, Gijs Scholten van Aschat, Johanna ter Steege en Keitumetse Matlabo. Het scenario en de regie zijn van Rudolf van den Berg.

In totaal worden bijna zeventig films ingezonden in de categorie Best Foreign Language Film, waarvan er negen op de zogenaamde shortlist komen te staan. Op 25 januari maakt de Academy bekend welke vijf films hiervan doorgaan voor een Oscar. De Oscars worden op 27 februari uitgereikt vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles.

Nederland kwam de afgelopen twee jaar al met Zwartboek en Oorlogswinter op de shortlist van negen titels, maar wist de beste vijf niet te bereiken. De laatste Nederlandse film die wel werd genomineerd was De Tweeling (2002), de laatste film die daadwerkelijk een Oscar won was Karakter (1997).

Tirza gaat op 22 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, en draait vanaf 30 september in de Nederlandse bioscopen.

Nederland zendt Tirza in voor Oscar
Nederland zendt Tirza in voor Oscar (Foto: Novum)