Tot acht jaar cel geëist voor babbeltrucs

Tegen twee mannen is donderdag tot acht jaar cel geëist voor het oplichten van hoogbejaarde vrouwen met babbeltrucs. Het Openbaar Ministerie in Den Haag stelt dat de 38-jarige man uit Den Haag en de 44-jarige man uit Rotterdam op 'zeer laffe wijze' 29 hoogbejaarde vrouwen voor bijna vijftigduizend euro hebben opgelicht en bestolen.

De twee sloegen tussen half oktober en half januari toe in Zuid-Holland. De verdachten belden aan bij de vrouwen, deden zich voor als medewerker van de gemeente of woningbouwvereniging en maakten hun slachtoffers wijs dat ze iets in de woning wilden nakijken. Het oudste slachtoffer is 92 jaar.

Eenmaal binnen verspreidden ze zich, zodat de bewoner geen overzicht meer had, en namen sieraden, geld en documenten weg. Ook vroegen ze een aantal slachtoffers om administratiekosten te betalen via een meegenomen mobiel pinapparaat. De mannen keken hierbij af wat de pincode was en gaven na afloop een pasje van een vorig slachtoffer terug.

In andere gevallen stalen ze het bankpasje van een slachtoffer en belden ze na afloop van hun bezoek het slachtoffer. Hierbij deden ze zich voor als bankmedewerker die hun pincode nodig had. Met de gestolen pasjes gingen de verdachten winkelen of pinnen.

Via onder meer beelden van beveiligingscamera's bij de entree van wooncomplexen van de slachtoffers kwam de politie de twee op het spoor. De 38-jarige Hagenaar hoorde acht jaar cel tegen zich eisen, tegen de 44-jarige Rotterdammer werd een gevangenisstraf van zeven jaar geëist. De twee ontkennen iedere betrokkenheid.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.