'Justitie betaalt zelden tipgeld'

Het gebeurt zelden dat justitie een beloning voor de 'gouden tip' in een strafzaak uitkeert. Sinds 2007 werd 102 keer tipgeld uitgeloofd, maar het werd slechts vier keer uitgekeerd, dat concludeert de Volkskrant donderdag uit cijfers van het landelijk parket.

In 2007 kregen twee burgers in totaal 35 duizend euro nadat ze de politie van cruciale informatie hadden voorzien. Vorig jaar kregen twee tipgevers samen tienduizend euro.

In totaal werd de afgelopen 3,5 jaar meer dan een miljoen euro aan beloningen uitgeloofd. Dat gebeurt alleen in ingewikkelde zaken en als de kans bestaat dat een burger kan helpen. Bijvoorbeeld doordat hij toevallig iets heeft gezien.

De hoofdofficier van justitie bepaalt of een tipgever de beloning verdient. Meestal concludeert het OM dat de zaak is opgelost door een combinatie van losse informatie, goed recherchewerk en geluk.

Onlangs werd topcrimineel Dino S. opgepakt. In zijn zaak was volgens de Volkskrant vijftigduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip. Het is niet waarschijnlijk dat dit bedrag wordt uitgekeerd. De tip die naar de schuilplaats van S. leidde is volgens justitie niet meer dan een puzzelstukje dat hielp het beeld compleet te maken.

Doorgaans wordt maximaal dertigduizend euro uitgeloofd en minimaal 4500 euro. Mensen uit het criminele circuit zouden in de praktijk veel meer betaald krijgen als ze bereid zijn anderen te verraden.