Kabinetsformatie vanmiddag verder

De onderhandelingen over een rechts kabinet gaan vanmiddag verder, na twee dagen te hebben stilgelegen wegens onenigheid binnen het CDA. Om 12.00 schuiven de onderhandelaars weer aan bij informateur Ivo Opstelten (VVD). Dat heeft diens woordvoerder laten weten.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt bij de onderhandelingen niet langer vergezeld door Ab Klink, maar door Ank Bijleveld, Kamerlid en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Dat is de uitkomst van koortsachtig overleg in de CDA fractie, zo bleek in de nacht van woensdag op donderdag.

De formatie dreigde eerder deze week vast te lopen toen Klink in een brief schreef dat hij geen heil meer ziet in de gesprekken met de PVV. Volgens Klink is PVV-leider Geert Wilders van plan zijn eigen verhaal te houden en niet het verhaal van de coalitie. In de brief uitte hij de vrees dat dit voortdurend tot spanning binnen de coalitie zou leiden. De brief werd woensdag openbaar.

De opstelling van Klink leidde dinsdag en woensdag tot koortsachtig overleg binnen het CDA. De uitweg uit de patstelling werd gevonden na bemiddeling door minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner.

Hoewel Klink in de brief zei dat zijn conclusie definitief is, wacht hij nu toch net als de rest van de fractie het resultaat van de onderhandelingen af. Daarna velt de fractie een oordeel.