CDA praat verder met VVD en PVV

Het CDA blijft onderhandelen met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. Minister van Volksgezondheid Ab Klink is geen onderhandelaar meer, maar blijft wel Kamerlid voor het CDA. Dat heeft de CDA-fractie in de nacht van woensdag op donderdag besloten.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld volgt Klink op als rechterhand van fractievoorzitter Maxime Verhagen. De fractie heeft verder besloten het resultaat van de onderhandelingen af te wachten, en pas dan een oordeel te vellen. Dat geldt ook voor Klink en de overige twee Kamerleden die problemen hadden met de gesprekken met de PVV. "Ik ben zeer blij dat we dit eensgezind hebben kunnen bereiken", zei Verhagen rond 01.00 uur 's nachts.

Eerder deze week schreef Klink nog in een brief dat hij geen heil meer ziet in de gesprekken met de PVV. Volgens Klink heeft PVV-leider Geert Wilders binnenskamers heeft aangekondigd dat hij zijn eigen verhaal zou houden, in plaats van het verhaal van de coalitie. Klink denkt dat dat leidt tot voortdurende spanning in de coalitie. Zijn conclusie was definitief, schreef Klink verder in de brief, waarvan de inhoud woensdag bekend werd.

Verhagen zei zich niet te herkennen in de lezing van Klink van de onderhandelingen. "Het klopt naar mijn mening niet", zei Verhagen, die ook liet blijken dat hij zich heeft gestoord aan het uitlekken van de brief. "Zoiets kan niet, omdat je een weerslag geeft van geheime onderhandelingen."

Verhagen wilde niet ingaan op de vraag of de onderhandelingen met VVD en PVV nog kans van slagen hebben nu het CDA zo openlijk verdeeld is gebleken. Klink wilde in de nacht van woensdag op donderdag evenmin veel vragen beantwoorden.

De opstelling van Klink leidde dinsdag en woensdag tot koortsachtig overleg binnen het CDA. De uitweg uit de patstelling werd gevonden na bemiddeling door minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner.