Identiteit 'The Stig' bevestigd

De identiteit van een geheimzinnige medewerker van het populaire Britse autoprogramma Top Gear, The Stig, is woensdag in een rechtszaak officieel vast komen te staan. De in het programma onherkenbaar in een racepak geklede BBC-medewerker blijkt coureur Ben Collins, berichtten Britse media.

De BBC verloor woensdag een gerechtelijke procedure om te voorkomen dat Collins zich via een autobiografie bekend zou maken. The Stig, een door Top Gear-presentator Jeremy Clarkson bedachte naam die uit diens schooltijd stamt, is juist vanwege zijn anonimiteit een sleutelfiguur in de presentatie van het programma. Maar de BBC slaagde er niet in te voorkomen dat The Stig zich bekendmaakt via zijn boek, dat wordt uitgegeven bij HarperCollins.

Collins is sinds 1994 coureur en testrijder. Hij deed ook aan racen in een James Bond-film. De BBC claimde dat hij als The Stig contractueel verplicht is zijn identiteit geheim te houden. Vorig jaar dook de naam Ben Collins in media al op als de ware The Stig. Het is niet voor het eerst dat de BBC problemen heeft met The Stig. De eerste The Stig, Perry McCarthy, werd ontslagen nadat hij in een boek in 2002 zijn identiteit had onthuld.