Indiase stranden vol met olie na illegaal dumpen

Een onbekend schip heeft ten westen van India tonnen olie in zee gedumpt. Grote ballen teer zijn woensdag aangespoeld op de stranden van de bekende vakantiebestemming Goa. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De Indiase marine en kustwacht zijn op zoek naar het schip dat de afgefakkelde olie ongeveer drie dagen geleden dumpte, aldus Aleixo Sequiera, de minister van milieu van Goa.

Teer spoelt al twee dagen golf na golf aan op de kust van Goa en de stranden zijn nu bedekt met een laag olie van zo'n vijftien centimeter. Populaire stranden als Colva, Candolim en Calangute zijn ernstig getroffen. Woensdag waren tientallen mensen bezig om de olie op te ruimen, maar er spoelen telkens meer teerballen aan. De stranden zijn niet gesloten, er zijn echter maar weinig toeristen aangezien het hoogseizoen begin oktober pas van start gaat.

Schepen maken regelmatig hun tanks schoon op zee en dumpen er olie, maar dit geval is veel ernstiger gezien de hoeveelheid olie, zeggen wetenschappers van het Nationale Instituut voor Oceanologie dat gevestigd is in Goa. Olie vermengd met water vormt een emulsie die lijkt op chocoladepudding. Wind en golven zorgen ervoor dat de olievlekken in steeds kleinere delen uiteenvallen en zo uiteindelijk teerballen vormen, legt het hoofd van het instituut, S.R. Shetye, uit.

De toerismebranche in Goa is bang dat het nieuws over de olie voor minder toeristen zal zorgen in een van de populairste en goedkoopste strandbestemmingen in India. Bijna 2,5 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks de plek. "Dit had niet mogen gebeuren. Dit zal niet goed zijn voor het toerisme in Goa", zegt Gaurish Dhond, voorzitter van het toerismebureau in Goa.

Het hoogseizoen in Goa loopt tot en met maart.