Hooligans moeten gaan oppassen

Met ingang van dinsdag is de zogenoemde, veelbesproken 'voetbalwet' van kracht. De wet omvat extra maatregelen tegen mensen die telkens ernstige overlast veroorzaken. Behalve voetbalvandalisme kan overlast door groepen en individuen op straat met deze wet worden bestreden.

Burgemeesters en officieren van justitie kunnen een gebiedsverbod, stadionverbod, groepsverbod opleggen en ook een meldplicht. De officieren kunnen een contactverbod of begeleidingsplicht opleggen aan mensen die nog voor de rechter moeten komen. Ouders van overlast gevende kinderen beneden de 12, kunnen bevel krijgen hun kinderen niet onbegeleid te laten rondhangen.

De maatregelen zijn bedoeld voor mensen die al herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. Ook moet de vrees bestaan dat ze in herhaling vallen.

Het is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken overigens niet te verwachten dat er het aanstaand weekeinde al stadionverboden op basis van de nieuwe wet zijn. Betrokkenen moeten namelijk ruim van tevoren zijn ingelicht.