Obama: pagina omslaan na Irak oorlog

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) gezegd dat de gevechtsmissie in Irak na ruim zeven jaar is beëindigd. "Nu is de tijd gekomen om de pagina om te slaan", aldus het staatshoofd in een toespraak vanuit het Witte Huis in Washington, die rechtstreeks werd uitgezonden op diverse tv-zenders.

George W. Bush, de voorganger van Obama, kondigde het begin van de oorlog in Irak in maart 2003 ook aan vanuit de Oval Office, de werkkamer van de president van de Verenigde Staten. Obama benadrukte in zijn circa 18 minuten durende speech dat hij zijn verkiezingsbelofte uit 2008 heeft waargemaakt met de terugtrekking van de gevechtstroepen, en dat "het Iraakse volk nu de belangrijkste verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van hun land."

Eerder op de dag had Obama nog gebeld met Bush. "Het is alom bekend dat hij en ik het vanaf het begin oneens waren over deze oorlog", aldus Obama in zijn televisietoespraak. "Maar niemand kan vraagtekens zetten bij de steun van president Bush voor onze militairen, bij zijn liefde voor het land en bij zijn toewijding aan onze veiligheid."

De laatste Amerikaanse gevechtstroepen waren eerder deze maand al vertrokken uit Irak. Ongeveer 50.000 militairen blijven achter om het Iraakse leger en de politie op te leiden. De oorlog heeft al aan meer dan 4400 Amerikaanse militairen het leven gekost. De hele operatie heeft de belastingbetaler in de VS al bijna 1 biljoen dollar (788 miljard euro) gekost.

Van een triomfantelijke toonzetting was geen sprake in de toespraak van Obama. Hij erkende dat extremisten door zullen gaan met het plegen van aanslagen en aanvallen op burgers, maar zei ook dat Irakezen het niet zullen toelaten dat "terroristen" de toekomst van het land gijzelen. Obama riep politici in Irak op om snel een regering te vormen. Sinds de parlementsverkiezingen in maart verkeert de politieke situatie in Irak in een impasse.

Obama sprak verder over de oorlog in Afghanistan en over de binnenlandse economie. Het staatshoofd zei dat het nu zijn "meest dringende taak" is om de economie weer op gang te helpen en "de miljoenen Amerikanen die hun baan kwijt zijn geraakt, weer aan de slag te krijgen".

De economie is een belangrijk onderwerp in de campagne voor tussentijdse verkiezingen in de VS op 2 november. De Democraten van Obama staan in de peilingen op verlies.