CDA praat vandaag verder

De CDA-fractie praat woensdag verder over wat de partij gaat doen. Dat zeiden CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en de CDA-medeonderhandelaar Ab Klink dinsdagavond laat, nadat de fractie urenlang in overleg had gezeten. De gesprekken worden om 12.00 uur hervat.

Waarover wordt gesproken, wilde Verhagen niet zeggen: "De gesprekken zijn nog volop gaande." De gesprekken zouden gaan over de samenwerking met de PVV. Het CDA is momenteel in onderhandeling met de VVD en de PVV over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Klink zou hier geen heil in zien en zou de onderhandelingen willen stopzetten. De CDA-onderhandelaar zou ondertussen ook niet willen vertrekken, wat betekent dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer het minderheidskabinet zou steunen. "We hebben indringend met de fractie gesproken", zegt Verhagen. "Het is goed er een nachtje over te slapen."

Door het spoedoverleg dat de CDA-fractie voert, liggen de onderhandelingen momenteel stil. "Die conclusie mag worden getrokken. Wij zitten immers hier om de tafel", aldus Verhagen.

Eerder dinsdag werd bekend dat CDA'er Jan Schinkelshoek opstapt. Hij heeft besloten te vertrekken vanwege zijn onvrede over samenwerking met de PVV. Het Kamerlid was de eerste nog in de landelijke politiek actieve CDA'er die consequenties verbond aan zijn bezwaren tegen de formatie. Hij stond 27e op de CDA-lijst en kon na het verdelen van de minister- en staatssecretarisposten naar verwachting rekenen op een nieuwe Kamerzetel.

CDA praat woensdag verder
CDA praat woensdag verder (Foto: Novum)