Vijf jaar en tbs voor verkrachting 13-jarige

Een 24-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren en verkrachten van een 13-jarig meisje. Tegen de man was acht jaar en tbs geëist, maar volgens de rechtbank in Breda is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Zijn verklaring kwam grotendeels overeen met de verklaring van het slachtoffer en met de bevindingen van politieonderzoekers. Zo is er DNA van de Brabander bij het meisje gevonden.

Volgens de rechter heeft de man het meisje uit Huijbergen in december op zeer brute en gewelddadige wijze ontvoerd en verkracht. Hij nam haar mee terwijl ze in Bergen op Zoom naar school fietste. Nadien liet hij haar weer vrij in Rilland.

De man is geobsedeerd door verkrachtings- en geweldsfilms. Hij wilde haar dingen aandoen die hij in die films had gezien. Volgens de rechter is het aan de rustige houding van het meisje te danken dat hij niet veel verder is gegaan.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de man autistisch is, een zwakke identiteitsontwikkeling heeft en 'thrill seeking'-gedrag vertoont. Daarnaast heeft hij last van dwangmatige en antisociale trekken. De rechtbank hield daar rekening mee bij het bepalen van de strafmaat.

De rechters lieten ook meewegen dat de kans op herhaling groot is en dat de zaak een grote impact had op het slachtoffer en de samenleving. De tbs gaat van start nadat de man drie jaar van zijn straf heeft uitgezeten.

De rechtbank achtte een eerdere poging tot verkrachting niet bewezen. Er zou volgens de rechtbank wel sprake kunnen zijn van mishandeling of poging tot ontvoering, maar dat heeft het OM hem niet ten laste gelegd, waardoor hij daarvoor niet wordt veroordeeld.

Het vonnis verscheen dinsdagochtend overigens al op internet voordat de uitspraak was voorgelezen. De rechtbank van Breda laat weten de fout te betreuren. "De rechtbank betreurt het dat de betrokkenen bij deze zaak, met name de slachtoffers, de verdachte, zijn advocaat en het Openbaar Ministerie, op deze wijze te vroeg en onverwacht met de uitspraak zijn geconfronteerd."