New Orleans herdenkt orkaan Katrina

In New Orleans is zondag herdacht dat orkaan Katrina vijf jaar geleden aan 1800 mensen het leven kostte en een spoor van vernieling achterliet. Tachtig procent van de stad stond in 2005 onder water.

Toen de stad na Katrina weer was opgekrabbeld en de mensen die door de storm getroffen waren hun leven weer zo goed en zo kwaad als het ging op orde hadden, stond de volgende ramp alweer te wachten, de olieramp in de Golf van Mexico. Daarbij stroomde achthonderd miljoen liter ruwe olie de Golf in nadat een boorplatform was ontploft.

De nadruk van de herdenking in New Orleans lag vooral op herstel en wederopbouw. Er was een tocht door een wijk waar slechts een kwart van de 5400 huizen gerepareerd is. Veel huizen tonen nog steeds de herinnering aan Katrina: de geverfde cirkels die destijds aangaven of het huis doorzocht was en of er lichamen binnen lagen.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama was zondag aanwezig om Katrina te herdenken en de inwoners van New Orleans een hart onder de riem te steken en zijn toewijding te tonen. Gezamenlijk werd ook de wederopstanding van de stad na de ramp gevierd.