Nederlander met bijna 12 kilo coke in Peru gepakt

Een 48-jarige Nederlandse drugssmokkelaar is op het internationale vliegveld nabij de Peruaanse hoofdstad Lima in de kraag gevat met 11,9 kilo cocaïne bij zich. Hij stond op het punt naar Amsterdam te reizen met de drugs, die een straatwaarde van ruim 390 duizend euro hebben. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Hij had de drugs in een dubbele bodem van zijn koffer verstopt. De cocaïne was verpakt met peper en kaneel, om zo drugshonden te misleiden. De Nederlander bekende dat hij meer dan 5000 euro zou krijgen om de drugs naar Amsterdam te brengen. Op het vliegveld Jorge Chavez worden regelmatig Nederlandse drugsmokkelaars gepakt. Meestal hebben zij kleinere hoeveelheden cocaïne bij zich.

Tot nu toe zijn er dit jaar 340 drugssmokkelaars op het vliegveld aangehouden. Hoeveel daarvan Nederlanders zijn is niet bekend. De politie nam bij de aanhoudingen meer dan tweeduizend kilo coke in beslag. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Peru is volgens de Verenigde Naties na Colombia de grootste producent van cocaïne ter wereld. Spanje en Nederland zijn populaire bestemmingen voor smokkelaars.