Omega-3-vetzuren helpen hartpatiënt niet

Een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Er is dan ook geen reden om de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad op dit punt aan te passen.

Dat maakt hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit zondag op een Europees congres voor cardiologen in Stockholm bekend. Akademiehoogleraar Kromhout onderzocht tien jaar lang onder bijna vijfduizend patiënten of omega-3-vetzuren inderdaad zo'n beschermend effect hebben als wordt geclaimd. Het onderzoek, gesteund door de Nederlandse Hartstichting en het Amerikaanse National Institutes of Health, is uniek en wereldwijd toonaangevend.

Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten. Aan diverse margarines zijn vetzuren toegevoegd. Er bestaan al veel kleinere onderzoeken die uitwijzen dat de vetzuren een gunstig effect hebben op allerlei aandoeningen. Behalve hart- en vaatziekten worden Alzheimer, reuma, psoriasis en depressie onder meer genoemd. Nooit eerder was echter gezocht naar het oorzakelijk verband tussen extra omega-3-vetzuren en eventueel afnemen van klachten.