Werkstraf voor docent om relatie met leerling

Een 29-jarige leraar is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor het plegen van ontucht met een 17-jarige leerlinge. Volgens de rechtbank heeft de man door een seksuele relatie aan te gaan het in hem als leraar gestelde vertrouwen geschonden.

De twee waren verliefd op elkaar en hadden in ieder geval een keer seks. Het meisje is daarbij zwanger geworden. Het was volgens haar haar eerste seksuele ervaring.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van tien maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur geëist. Ook wilde de officier van justitie dat de leraar van het Vossius Gymnasium werd veroordeeld tot het betalen van 1500 euro aan het schadefonds geweldsmisdrijven, maar dat vond de rechter niet nodig. De man kreeg uiteindelijk drie maanden voorwaardelijk opgelegd naast de werkstraf.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij 'als docent bij zijn omgang met het slachtoffer geen professionele afstand heeft gehouden'. "Verdachte had er rekening mee moeten houden dat het slachtoffer, ondanks haar volwassen en intelligente voorkomen, net als iedere 17-jarige op het gebied van seksualiteit kwetsbaar is."

Toch komt de rechter tot een lagere straf, mede omdat de man door de zaak is ontslagen als docent en te lijden heeft gehad onder de publicaties over de zaak in de media.