Eerste Kamer geeft waarschuwing af aan Opstelten

De Eerste Kamer waarschuwt informateur Ivo Opstelten (VVD) dat hij niet genoeg rekening houdt met zijn opdracht om een kabinet te vormen dat kan rekenen op vruchtbare samenwerking met het hele parlement. Dat staat in een brief die een meerderheid van de Eerste Kamer heeft ondertekend. NRC Handelsblad heeft het epistel vrijdag online gezet.

Alle partijen op CDA en VVD na hebben de brief ondertekend. De partijen hebben met de PVV een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Senaat. Hierdoor kunnen wetsvoorstellen die in de Tweede Kamer zijn aangenomen in de Senaat worden geblokkeerd. In mei wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. De PVV heeft nu geen senatoren.

De ondertekenaars vragen zich af of het voor de informateur 'niet verstandig zou zijn als u zich in uw onderzoek naar vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal wat meer nadrukkelijk op de Eerste Kamer zou richten'.

De onderhandelaars van PVV, VVD en CDA streven ernaar volgende week een akkoord te bereiken. Vooral in het CDA rommelt het vanwege de beoogde samenwerking met de PVV. Eerder liet een CDA-senator zich kritisch uit over het betrekken van de omstreden PVV.