Restanten Anne Frankboom vrijdagavond opgeruimd

De restanten van de Anne Frankboom in Amsterdam zijn vrijdagavond opgeruimd. Dat meldt Karel Bowles, penningmeester van de stichting Support Anne Frank Tree. De omgewaaide kastanjeboom zou donderdag al zijn weggehaald, maar dat liep vertraging op door het slechte weer. De boom wordt in stukken gezaagd die vervolgens met een hijskraan uit de binnentuin worden weggetakeld.

De stichting was als enige verantwoordelijk voor de boom en draait nu ook op voor de kosten om de boom op te ruimen. "Gelukkig waren de boom en zijn constructie verzekerd, dus de kosten voor de ontruiming en de hijskraan zijn gedekt", zegt de penningmeester. Wat de kosten precies zijn, kon Bowles niet zeggen.

Het is nog onduidelijk wat met de afgevoerde restanten gaat gebeuren, maar volgens Bowles worden ze niet voor commerciële doelen gebruikt. De delen komen voorlopig in een opslagplaats te liggen. De stronk en de wortels van de boom blijven in de grond zitten. De paardenkastanje was wereldberoemd doordat Anne Frank hem tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar keer beschreef in haar dagboek.

De stichting is van plan om in de stronk nieuwe stekjes te planten. Over een eventuele tentoonstelling van de delen wordt nog overlegd met de Anne Frank Stichting, die het Achterhuis aan de Prinsengracht beheert. Ook over de eventuele vervanging van de boom door een kloon uit het Groningse Glimmen moet nog worden gepraat.

De boom bezweek maandagmiddag na harde rukwinden en trok ook de metalen beschermconstructie met zich mee. De minstens 150 jaar oude witte kastanje was ernstig aangetast door zwammen en houtrot. In 2008 werd de boom voorzien van de constructie die hem overeind moest houden.

De constructie, die 75.000 euro kostte, moest de boom bij windkracht 12 nog staande kunnen houden. Een verzekeraar is nog bezig de kwaliteit van het metalen opvangnet te onderzoeken.