Lakeman nu achter Nijpels aan

Na voormalig DSB-directeur Dirk Scheringa is ook VVD-coryfee Ed Nijpels de pineut. Pieter Lakeman, de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, zit nu achter Nijpels zijn vodden, zo vertelt hij in de Nieuwe Revu deze week.

Volgens Lakeman is de boedel van de failliete DSB Bank niet toereikend voor claims van mensen die hij vertegenwoordigt: "Er zal een tekort zijn in de boedel van DSB zelf, dus moeten we voor sommige slachtoffers een deel bij meneer Nijpels gaan halen wegens vijf jaar lang wantoezicht." Nijpels was van 2004 tot 2009 commissaris bij de DSB Bank.

Lakeman wil de schade op Nijpels privévermogen verhalen: "Scheringa en De Nederlandsche Bank (DNB) staan bovenaan als het om claims gaat. In een andere zaak die ik voer, zijn bestuurders privé tot het betalen van een schadevergoeding veroordeeld, nadat ze misleidende halfjaarcijfers hadden gepubliceerd, dus dat is absoluut een mogelijkheid. Op de derde plaats komt Nijpels. Juridisch gezien zit hij als commissaris misschien in de tweede wagon, maar ik acht hem moreel en juridisch aansprakelijk, vanwege die vijf jaar wantoezicht. Na Nijpels komt Zalm."

De voorzitter vindt niet dat hij Nijpels ruïneert: "Dat vind ik niet. Ruïneren is er niet bij, je mag hem niet kaler plukken dan het bijstandsniveau." Volgens Lakeman zou het voor de Nederlandse maatschappij 'zeer heilzaam' zijn. Hij verwacht dat bestuurders en toezichthouders beter gaan functioneren.

Lakeman liet verder blijken tevreden te zijn met de aftocht van Nout Wellink als DNB-president: "Hij is een goede econoom, maar volkomen ongeschikt als toezichthouder, omdat je dan streng moet durven zijn." Het toezicht op DSB noemt hij dan ook de moeder aller blunders.


Pieter Lakeman nu ook achter VVD-coryfee Ed Nijpels aan