Vervolging voor in brand steken student

Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat een student vervolgen voor het in brand steken van een medestudent tijdens een ontgroeningsuitje. De 21-jarige student van de Groningse vereniging Albertus Magnus droeg een sinterklaaspak en opperde zelf dat het leuk zou zijn als iemand het pak in brand zou steken. Hij liep ernstige brandwonden op.

Volgens een woordvoerder van het OM maakt het weinig uit dat het slachtoffer er zelf om vroeg. "Als ik iemand vraag mij neer te steken gaan we er wel van uit dat diegene de tegenwoordigheid van geest heeft om dat te weigeren. Die student had dat ook moeten weigeren."

Vrijwel direct nadat de student in het sinterklaaspak een brandbare vloeistof over zich heen gegoten kreeg en in brand werd gestoken ontstond een vuurbol. Het aspirant-lid liep het water in en kwam er gewond uit, maar voltooide de ontgroening. Hij ging pas veertig uur later naar het ziekenhuis, waar tweede- en derdegraads brandwonden werden geconstateerd.

Het slachtoffer weigerde aangifte te doen, maar zijn ouders deden dat wel. De drie andere aanwezige aspirant-leden, onder wie degene die hem in brand stak, werden verhoord. De verdachte moet zich nu op 30 september voor de rechter verantwoorden voor brandstichting met levensgevaar.

De rooms-katholieke vereniging Albertus Magnus schorste het betrokken dispuut voor een halfjaar. De vereniging noemde de kwestie niet te voorzien en niet te voorkomen. Er zou bij de ontgroening geen alcohol zijn gedronken. Vijf jaar geleden kwam Albertus Magnus al in het nieuws toen een kandidaat-lid zich in coma dronk met vijf liter water.