Onderzoek misstanden zorginstelling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) start een grootschalig onderzoek bij zorginstelling Cordaan in Amsterdam. Reden voor het onderzoek zijn onder meer een groepsverkrachting in een tehuis van de instelling en de verdrinkingsdood van een bewoner. Ook de maatschappelijke onrust die hierdoor ontstond is reden voor het onderzoek, zegt een IGZ-woordvoerder vrijdag.

De afgelopen tijd hebben al meerdere onaangekondigde bezoeken op locaties van Cordaan plaatsgevonden. In het nu aangekondigde onderzoek worden verpleeghuizen, verzorgingshuizen en plekken waar licht verstandelijk gehandicapten verblijven bezocht. Deze bezoeken worden aangekondigd. De inspectie gaat in gesprek met medewerkers van de instelling en cliënten. Ook wordt de fysieke toestand van cliënten bekeken.

Cordaan laat in een reactie weten positief tegenover het IGZ-onderzoek te staan en hoopt dat de resultaten kunnen helpen bij verbetering van de zorg. "Wij staan voor goede zorg voor onze cliënten. In de complexe zorg die we bieden, komen soms afschuwelijke incidenten voor, die we hadden moeten voorkomen. Maar wij werken elke dag aan het verbeteren van de zorg", stelt voorzitter van de raad van bestuur Eelco Damen. De instelling heeft naar eigen zeggen al verbeterplannen opgesteld, die deels al worden uitgevoerd.

Het onderzoek vindt plaats in september en oktober. Verwacht wordt dat het onderzoek voor de kerst gereed is. Cordaan is de grootste zorginstelling van Amsterdam en heeft twintigduizend cliënten. De instelling heeft 8500 medewerkers en 2200 vrijwilligers.