Mogelijk toch kabel-tv via Tele2

Tele2 is in gesprek met UPC en Ziggo over de mogelijkheden om alsnog analoge kabeltelevisie aan te bieden via de netwerken van de kabelbedrijven. Tele2 zag onlangs plannen om kabeltelevisie aan te bieden stranden, nadat de rechter bepaalde dat de kabelaars hun netwerken toch niet hoeven open te stellen.

Beide kabelbedrijven zeggen nu te praten met Tele2 over een commerciële samenwerking. Volgens Ziggo ging het gesprek over het aanbieden van analoge tv en wordt binnen vier tot zes weken duidelijk of er iets mogelijk is. In de tussentijd verkoopt Tele2 geen kabel-tv meer. UPC houdt het erop dat het een 'constructief gesprek' was.

UPC en Tele2 hebben verder afspraken gemaakt over de manier waarop overgestapte klanten worden geïnformeerd. Zeker 1300 klanten verlieten de kabelaar voor prijsvechter Tele2. Deze mensen krijgen komende week een brief. Ook Ziggo gaat klanten die tussen de wal en het schip dreigen te vallen informeren.

Tele2 laat in een reactie weten hoop te houden op een open kabelmarkt. "We zien nu verschillende mogelijkheden. We verwachten nog steeds dat Opta met een nieuwe uitspraak komt die de markt alsnog openstelt. In de tussentijd voeren we gesprekken met de kabelaars om zonder verplichtende regelgeving analoge kabeltelevisie te kunnen verkopen", zegt directeur Günther Vogelpoel. Tele2 garandeert dat klanten die al analoge tv via het bedrijf hebben niet zonder signaal komen te zitten.

De Opta had kabelbedrijven zoals UPC en Ziggo verplicht om hun netwerk, tegen een vergoeding per klant, open te stellen voor concurrenten. De concurrentie zou goed zijn voor de kabelmarkt.

Anderhalve week geleden bepaalde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat de Opta de noodzaak van meer concurrentie niet voldoende had aangetoond. De rechter zette daarom een streep door de verplichting om netwerken met andere bedrijven te delen.