Atmosfeer gekrompen door geringe zonneactiviteit

Door verminderde activiteit van de zon is een van de bovenste lagen van de aardatmosfeer gekrompen. Amerikaanse wetenschappers hebben dit donderdag gemeld.

Het is goed nieuws voor exploitanten van satellieten, omdat de kunstmanen minder weerstand ondervinden en langer om de aarde kunnen blijven draaien. Een nadeel is wel dat ook ruimte-junk langer blijft rondwentelen.

Volgens een studie in het vaktijdschrift Geophysical Research Letters was de zonne-energie in de jaren 2007-2009 buitengewoon zwak. Hierdoor koelde de zogenoemde thermosfeer op een hoogte van 90 tot 480 kilometer boven de aarde af, met krimp als gevolg.

De afname liep tegen de dertig procent, wat meer was dan de vorige keer, zegt Thomas Wood van de Universiteit van Colorado. De zonneactiviteit wisselt in een cyclus van elf jaar, die zich laat aflezen aan het aantal zonnevlekken. Van 2007 tot 2009 waren er nauwelijks zonnevlekken of zonnestormen.

Op de temperatuur aan het aardoppervlak had dat geen invloed. Het jaar 2009 was het op vier na warmste jaar sinds het begin van de temperatuurmetingen.