Coppola krijgt Oscar voor gehele oeuvre

Francis Ford Coppola krijgt een Oscar voor zijn gehele oeuvre. De 71-jarige regisseur heeft al zesmaal eerder een Academy Award gewonnen, waarvan vier voor zijn Godfather-trilogie. De Irving Thalberg Memorial Award, zoals de prijs voluit heet, wordt toegekend aan 'creatieve producenten, van wie het oeuvre een consistent hoogwaardige filmproductie laat zien'.

Coppola is vooral bekend als regisseur van de drie Godfather-films en Apocalypse Now. Ook heeft hij sinds 1969 zijn eigenproductiemaatschappij, American Zoetrope. Hiermee produceerde hij enkele van de door hem geregisseerde films, maar ook werk van anderen zoals The Black Stallion, The Outsiders, en Lost in Translation. Deze laatste film werd geschreven en geregisseerd door zijn dochter Sofia, die voor de film een Oscar voor beste originele script ontving.

De speciale uitreiking vindt in november plaats in Los Angeles. De reguliere Oscaruitreiking is ieder jaar in februari of maart. Andere filmmakers die op dezelfde avond een Oscar voor hun oeuvre ontvangen zijn de Franse regisseur Jean-Luc Godard (79), de Amerikaanse acteur Eli Wallach (94) en de Amerikaanse filmhistoricus Kevin Brownlow (72).

Coppola krijgt Oscar voor gehele oeuvre
Coppola krijgt Oscar voor gehele oeuvre (Foto: Novum)