Obama uitgenodigd voor bezoek Hiroshima

Vijf Nobelprijswinnaars hebben in een brief de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen later dit jaar een bezoek te brengen aan Hiroshima. Zij denken dat een dergelijk bezoek zijn oproep voor een wereld zonder kernwapens een nieuwe impuls kan geven.

De brief aan Obama was ondertekend door de voormalige president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, de voormalige Poolse president Lech Walesa, de ex-president van Zuid-Afrika Frederik Willem de Klerk, de Oost-Timorese president José Ramos-Horta en de voormalige leider van Costa Rica Oscar Arias Sanchez.

Hiroshima hoopt dat Obama deel wil nemen aan de elfde Wereldtop voor Nobelprijslaureaten, die in november plaatsvindt. Volgens het Witte Huis heeft Obama nog geen plannen om een bezoek te brengen aan Hiroshima. Naar verwachting is Obama rond november wel in Japan voor een andere top in Yokohama.

Hiroshima werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verwoest met een Amerikaanse atoombom. Rond de 140.000 mensen kwamen daarbij om het leven.

Niet eerder bracht een Amerikaanse president een bezoek aan de stad. Een dergelijk bezoek zou bovendien hoogst controversieel zijn. Veel Japanners menen dat het inzetten van de atoombom ongerechtvaardigd en buitenproportioneel was. Amerikanen zijn echter van mening dat de atoombom vele duizenden levens heeft gered, omdat hiermee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.