Regering trekt 2 miljoen extra uit voor Pakistan

De Nederlandse regering trekt twee miljoen euro extra uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. "Er is de komende maanden meer hulp nodig voor de mensen die alles zijn kwijtgeraakt", licht demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) toe.

Donderdag houden de publieke omroep, RTL en SBS een speciale actiedag voor de slachtoffers van de overstromingen. Op tv en radio wordt op eigen wijze onder de noemer Actie 555 aandacht aan de actiedag besteed.

De slachtoffers moeten volgens Verhagen snel worden voorzien van voedsel, medische zorg, drinkwater en onderdak. In totaal heeft de regering nu 8,6 miljoen euro voor de slachtoffers uitgetrokken. Eerder ging namelijk vier miljoen euro naar het Wereldvoedselprogramma, 1,6 miljoen euro naar Unicef en een miljoen euro naar het Rode Kruis.

Daarnaast is Nederland een grote donor van het Noodhulpfonds van de Verenigde Naties. Dat fonds heeft 26 miljoen dollar toegezegd. De Europese Unie geeft zeventig miljoen euro noodhulp.

De rechtstreekse Nederlandse bijdragen worden onder meer gebruikt voor noodonderdak, voedselpakketten, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen om verspreiding van ziekten tegen te gaan.

De overstromingen hebben rond de vijftienhonderd levens gekost. Volgens schattingen zijn zeventien miljoen mensen getroffen. Daarnaast staat veel landbouwgrond onder water, waardoor een groot deel van de oogst verloren gaat.