Rechtszaak Peter R. de Vries uitgesteld

De rechtszaak in Australië tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdag uitgesteld tot 7 september. Omdat De Vries zichzelf onschuldig acht, zag de rechter zich genoodzaakt de inhoudelijke behandeling uit te stellen, laat de producent van de misdaadverslaggever weten.

De Vries en een medewerker van zijn tv-programma werden aangehouden toen ze aanklopten bij een Australische man die wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn. Zij werd in 2008 in Honduras vermoord.

De Vries, die zonder advocaat zijn verdediging voert, is teleurgesteld dat de zaak niet werd behandeld. "Ik had me daar wel op ingesteld en had mijn pleidooi klaar." Volgens hem is het 'zeer de vraag' of hij er op 7 september bij kan zijn.

Hij vliegt dinsdagavond terug naar Nederland en ziet het niet zitten om over twee weken terug te vliegen voor een rechtszaak 'die hier weliswaar gevoelig ligt maar in feite om een kleinigheid gaat'. Daarbij is het mogelijk dat de behandeling weer wordt uitgesteld. "Ik vind het nogal veel gevraagd qua kosten en tijd. Ik moet daar eens over nadenken."

Ook zonder De Vries kan de zaak worden behandeld. Het Openbaar Ministerie wilde met een borgsom de terugkeer van de verslaggever garanderen, maar de rechter wees dat af.

Maandag zei De Vries al dat hij ervan is overtuigd dat hij de regels niet heeft overtreden. Hij zou de verdachte niet hebben aangeraakt of bedreigd. "We wilden hem alleen een brief overhandigen." Toen de journalist een bevel van de politie om te vertrekken negeerde, werd hij opgepakt.

De zaak trekt volgens de producent veel media-aandacht. Hij telde elf cameraploegen en een lading fotografen en schrijvende journalisten.