Moeder moet kraamkamer poetsen na keizersnee

In ons land houdt men het hart vast voor de komende bezuinigingen op de gezondheidszorg, maar in Zweden kan men er ook wat van. Daar werd een kersverse moeder vlak na een keizersnee opgedragen zelf de kraamkamer schoon te maken.

Elin Andersson, moeder van twee kinderen, moest onlangs een keizersnee ondergaan op de kraamafdeling van een ziekenhuis in het Noord-Zweedse Sundsvall. Het bewuste ziekenhuis heeft echter te kampen met personeelsgebrek. Zo moest de vrouw telkens het personeel opbellen om hen eraan te herinneren haar medicijnen toe te dienen. De kersverse vader moest zelfs meehelpen in het verzorgen van zijn vrouw.

Het ergste kwam pas twee dagen na de bevalling, toen Andersson besloot dat ze voldoende was hersteld weer naar huis te gaan. "De verloskondige vertelde me dat ik echter nog een taak te vervullen had", vertelt de nieuwbakken moeder aan de pers. "Ze gaf me een witte zak en droeg me op om de kamer en het bed waar ik had gelegen schoon te maken."

Twee verloskundigen op de bewuste kraamafdeling hebben het bericht inmiddels bevestigd. "Ze beschrijft precies de klusjes waar wij geen tijd meer voor hebben", vertelt eentje. "Medische veiligheid staat altijd voorop en je kunt een moeder niet alleen laten die aan het bevallen is. Soms moeten we een beroep doen op de ouders en dat voelt niet goed.