Onbemande vliegtuigjes doden zes Pakistaanse militanten

Raketten die zijn afgevuurd met een onbemand vliegtuigje hebben in Pakistaans stammengebied in de buurt van de Afghaanse grens zes militanten omgebracht. De raketten, vermoedelijk door de Verenigde Staten afgevuurd, raakten zaterdag twee voertuigen in het dorp Anghar Kala, in de buurt van Miran Shah in Noord-Waziristan.

Het is de tweede keer dat op deze manier een aanval wordt uitgevoerd sinds Pakistan eind juli werd getroffen door overstromingen. Sommige dode militanten komen mogelijk uit het buitenland, zeiden betrokkenen.

Het stammengebied is een toevluchtsoord voor militante moslimgroeperingen. De grootste organisatie die zich er schuilhoudt is het Haqqani, dat zich bezighoudt met het aanvallen van troepen van de Verenigde Staten en de NAVO over de grens in Afghanistan.

De Pakistaanse regering vreest dat opstandelingen de chaos door de overstromingen misbruiken. De Verenigde Staten probeert zijn imago in Pakistan op te krikken door veel hulp te sturen, maar de aanval van zaterdag laat zien dat de VS niet bereid is te stoppen met de veel bekritiseerde aanvallen met onbemande vliegtuigjes. Bij die aanvallen vallen regelmatig burgerslachtoffers.

Zaterdag vielen in het noordwesten van Pakistan ook zes doden toen een bom explodeerde bij een controlepunt dat wordt bemand door agenten stamleden die de regering steunen. De aanval was bij Mohmand, een stammengebied 75 kilometer ten noordwesten van Peshawar. Onder de doden was een agent, een voorbijganger en vier leden van een vredescomité dat de bewegingen van de militante bewegingen in de gaten houdt.