Liefde letterlijk verlammend voor man

Matt Frerking uit het Amerikaanse Portland kan beter nooit meer met zijn vrouw knuffelen. Telkens wanneer de 39-jarige neurowetenschapper gevoelens van genegenheid ervaart, raakt hij een korte tijd verlamd. Zelfs als hij andere mensen een romantisch onderonsje ziet hebben, kan hij geen kant meer op.

Frerking lijdt aan een zeer zeldzame aandoening die een combinatie is van narcolepsie en kataplexie, een verslapping van de spieren. Als hij liefde ervaart of ziet, krijgt hij een acute aanval en is een tijdje verlamd. Zo kan hij zelfs zijn vrouw, met wie hij al dertien jaar is getrouwd, niet omarmen. Ook verjaardagen zijn uit den boze, zeker omdat hij meerdere aanvallen per dag kan krijgen.

"Publiekelijk elkaars hand vasthouden is het enige dat we nog kunnen, en dat voor slechts enkele seconden", vertelt Frerking. "Een arm om haar heen slaan kan alleen als we zitten en het weinig uitmaakt als ik voorover val. Ik moet het echter niet te vaak doen."

Gelukkig heeft ieder nadeel ook zijn voordeel. De beste man hoeft nooit samen met zijn vrouw een romantische komedie te kijken. Een trailer hiervan tijdens de reclame is al genoeg voor een aanval. Frerking zegt dat hij wel probeert dit af te wenden door te denken aan wetenschappelijk onderzoek.