'Tweede CDA-Kamerlid tegen coalitie'

Niet één, maar twee CDA-Kamerleden zijn om principiële redenen tegen een coalitie van de partij met VVD met gedoogsteun van de PVV. Dat zegt een zeer goed ingevoerde bron die met het Kamerlid heeft gesproken, meldt Trouw zaterdag. De krant berichtte vrijdag nog over één dissident. Fractieleider Maxime Verhagen ontkende dit.

De Kamerleden hebben volgens de krant hun standpunt binnen de fractie kenbaar gemaakt. Als de twee CDA'ers hun verzet doorzetten, heeft een coalitie met de VVD met gedoogsteun van de PVV geen meerderheid in de Tweede Kamer. Wie de Kamerleden zijn, is niet bekend.

Een kleine minderheid van de CDA-leden steunt samenwerking met de PVV bij de vorming van een kabinet, meldt het AD zaterdag. Uit een enquête van de krant blijkt dat 48 procent van de leden achter de samenwerking staat. Als een gelijk percentage leden op het partijcongres voor een regeerakkoord stemt, vormt dit een minderheid.

De stemming op het partijcongres wordt zwaar meegewogen bij een beslissing of het CDA instemt met een onderhandelingsakkoord, maar is niet doorslaggevend. Een op de tien CDA'ers laat weten zijn lidmaatschap op te zeggen bij een verbond met de partij van Wilders.

Verhagen onderhandelt onder leiding van informateur Ivo Opstelten al twee weken met VVD en PVV. De onderhandelingen zouden op koers liggen. Het verzet binnen het CDA tegen deze coalitie nam de afgelopen tijd toe.