Tweede dag Sail rustig en zonnig verlopen

Bezoekers hebben op de zonnige tweede dag van Sail kunnen genieten van verschillende bootactiviteiten. In totaal kwamen vrijdag 19.00 uur 130.000 bezoekers op het scheepvaartevenement in Amsterdam af. De dag verliep rustig, meldt een woordvoerder van de organisatie. Net als de eerste, werd ook de tweede dag feestelijk afgesloten met een vuurwerkspektakel boven het IJ.

De hoogtepunten van de dag waren de diverse optochten die 's middags door de grachten trokken. De Pieremachocheltocht, een bonte stoet van creatieve vaartuigen, slingerde vanaf 13.00 uur door de Amsterdamse grachten. De stoet werd aangevoerd door een blusboot van de Amsterdamse brandweer.

De traditionele Crew Parade, waaraan ongeveer duizend bemanningsleden van de tall ships meededen, trok later op de middag van de Kattenburgerstraat naar de Nieuwmarkt. Burgemeester Van der Laan reikte na de parade prijzen uit aan de winnaars van de North Sea Tall Ships Regatta die voorafgaand aan Sail plaatsvond.

Het evenement ging donderdag van start met een Sail-In Parade die van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam voerde. De stoet van zo'n vijftig tall ships en honderden andere bijzondere schepen trok circa driehonderdduizend belangstellenden.

Sail is het grootste publieksevenement van Nederland en een van de grootste maritieme evenementen ter wereld. Het festijn wordt sinds 1975 om de vijf jaar georganiseerd. In 2005 trok het evenement 1,8 miljoen bezoekers.

Sail 2010, dat tot en met maandag duurt, zal naar verwachting zo'n anderhalf miljoen bezoekers trekken. Vijf jaar geleden duurde het evenement een dag langer.