M-gebouw Den Haag van de baan

Het gebouw in de vorm van de letter M voor het Centraal Station van Den Haag komt er toch niet. De gemeente kon het niet eens worden met de projectontwikkelaar, laat wethouder Marnix Norder (PvdA) vrijdag weten.

Het 93 meter hoge gebouw, naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas, zou verrijzen op het Koningin Julianaplein. In het gebouw zouden woningen, kantoren en winkels komen. De Haagse gemeenteraad stemde in april in met het project; de oplevering was gepland voor 2015.

Volgens Norder zijn de onderhandelingen met projectontwikkelaar Eurocommerce gestaakt, nadat 'nadere voorwaarden waren gesteld die voor de gemeente onaanvaardbaar waren'. Zo wilde Eurocommerce 'vrijblijvende afspraken' maken over de financiering, de start van de werkzaamheden en de oplevering van het gebouw. Daarnaast bemoeilijkten de 'huidige marktomstandigheden' het onderhandelingsproces.

"Uiteraard ben ik teleurgesteld", reageert Norder. "Maar nog langer onderhandelen en dralen zou onverantwoord zijn." De gemeente beraadt zich op de ontstaande situatie. Het braakliggende terrein voor het Centraal Station krijgt snel een 'passende tijdelijke inrichting'.