Verhagen: geen dissident in fractie

CDA-fractieleider Maxime Verhagen ontkent dat er een dissident in zijn fractie zit die twijfelt over een coalitie met steun van de PVV. Dat zei Verhagen vrijdag voorafgaand aan de onderhandelingen met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) in het gebouw van de Eerste Kamer.

Verhagen reageert hiermee op een artikel in dagblad Trouw, dat vrijdag gewag maakt van het Kamerlid, dat anoniem wil blijven. De CDA'er heeft 'om principiële redenen een voorbehoud' gemaakt tegen een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Het Kamerlid heeft vanaf het begin van de onderhandelingen aan de fractieleiding duidelijk gemaakt zijn eigen afweging te willen maken, aldus de krant.

Volgens het dagblad twijfelen andere CDA-Kamerleden nog. De kwestie is precair, omdat een minderheidskabinet van VVD, CDA met steun van de PVV kan rekenen op een nipte meerderheid van 76 zetels. Iedere stem van de beoogde regerings- en gedoogfracties telt daarom.

Verhagen wees erop dat de hele fractie unaniem heeft ingestemd met de onderhandelingen met VVD en PVV. Daarnaast heeft de hele fractie ook een voorbehoud gemaakt, stelde hij. "De hele fractie wacht het eindresultaat af en beoordeelt het op de inhoud."

De fractieleider wilde verder niet reageren op de onrust binnen zijn partij over mogelijke samenwerking met Wilders. Deze week kreeg de partijvoorzitter nog een manifest aangeboden met duizend handtekeningen van CDA-leden die willen dat de onderhandelingen met Wilders worden gestaakt.