Varkensschilderijen hoeven niet terug

De Lingepolikliniek in Leerdam hoeft drie schilderijen van varkens niet terug te hangen. Demissionair minister voor Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is niet van plan zich met de zaak te bemoeien. Dat heeft Van Middelkoop laten weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.

De kliniek verwijderde de schilderijen van kunstenaar Sylvia Bosch nadat iemand een klacht had ingediend. Moslims zouden er aanstoot aan kunnen nemen. De indiener van de klacht was overigens zelf geen moslim. In plaats van de doeken met varkens hing de kliniek andere schilderijen van Bosch op. Daar staan koeien op.

Voor de PVV is het incident 'opnieuw een signaal dat de Nederlandse samenleving zich aan moslims moet aanpassen in plaats van andersom'. De partij van Geert Wilders wilde dat Van Middelkoop de kliniek op de vingers zou tikken.

Van Middelkoop stelt echter dat de kliniek vrij is om haar eigen kunstbeleid te bepalen. Bovendien zijn mensen in het algemeen 'veerkrachtig en mondig genoeg om met dergelijke kwesties om te gaan en te zoeken naar oplossingen'.