Amsterdam overweegt einde samenwerking met Suriname

De gemeente Amsterdam gaat kijken of het samenwerkingsprojecten met Suriname voortzet of beëindigt. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dit besloten 'naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen in Suriname', meldt een woordvoerder van Van der Laan woensdagavond.

Vorige week donderdag werd Desi Bouterse geïnstalleerd als de nieuwe president van Suriname. Bouterse is vooral in Nederland omstreden. Hij is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel en is daarom niet welkom. In Suriname loopt daarbij nog een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982.

Amsterdam heeft dertig samenwerkingsprojecten met Suriname op verschillende terreinen. Zo loopt er een project van het Amsterdamse stadsarchief met het Surinaamse landsarchief, is er een samenwerking met de brandweer en heeft de GGD er een project lopen over de gezondheidszorg.

Van der Laan maakt vermoedelijk volgende week bekend of en welke projecten doorgaan en op welke wijze dat dan moet gebeuren, vertelt de woordvoerder. "We gaan nu kijken op basis van afwegingscriteria als hoe dicht het project op de overheid staat of we ermee doorgaan en zo ja, op welke wijze."

Dinsdag kondigde de Amsterdamse politiechef Bernard Welten namens de Raad van Korpschefs aan dat de Nederlandse politie stopt met alle projecten in Suriname vanwege de benoeming van Bouterse. Hierop liet demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten dat dit wat hem betreft niet aan de orde is. Even later werd bekend dat Hirsch Ballin gaat praten met onder meer de Raad van Korpschefs over de samenwerking.

Amsterdam overweegt einde samenwerking met Suriname
Van der Laan overweegt einde samenwerking met Suriname (Foto: Novum)