Overvallers verklikt na opschepperij

De politie is vijf jonge verdachten op het spoor gekomen nadat ze hadden opgeschept over een gewapende overval op een bouwmarkt in Alkmaar. De mensen tegen wie ze hun verhaal vertelden waarschuwden de politie, bleek dinsdag bij de behandeling van hun zaak.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de oudste verdachte, een 22-jarige man uit Zaanstad, zes jaar cel. Tegen een 19-jarige verdachte uit Alkmaar werd tweeënhalf jaar cel geëist, voor een 17-jarige plaatsgenoot vroeg het OM twee jaar jeugddetentie. Een 20-jarige man uit Alkmaar hoorde een jaar cel eisen omdat hij het wapen had geleverd. De zaak tegen een 18-jarige Alkmaarder dient later.

Bij de overval in januari werden vijf medewerkers van de bouwmarkt na sluitingstijd onder bedreiging van een vuurwapen naar binnen geduwd. Daar moesten ze op hun buik gaan liggen. De jongens van 18 en 19 jaar bonden hen met tape vast en pakten hun portemonnees en telefoons af. De overvallers van 17 en 22 jaar dwongen een medewerker de kluis open te maken, waar veertienduizend euro in lag.

De laatste twee verdachten zouden ook een tankstation in Wormerveer hebben willen overvallen. Ze zagen daar volgens justitie op het laatste moment vanaf toen de eigenaar aanwezig bleek te zijn. De 22-jarige wordt daarnaast verdacht van een gewapende overval op een tankstation in Alkmaar in december. Daarbij zou hij 350 euro hebben meegenomen.

De officier van justitie noemde het op de zitting schokkend dat de jonge verdachten niet hebben stilgestaan bij wat ze een ander aandoen. Ook vond de officier het gemak waarmee de oudste en de jongste verdachten de overvallen planden, zorgwekkend.