Campagne tegen handsfree bellen

In een campagne wijst het ministerie van Verkeer er vanaf volgende maand op dat handsfree bellen ook gevaarlijk is. Weggebruikers worden via posters en informatieborden boven de weg op de gevaren gewezen, schrijft De Telegraaf woensdag.

De campagne wijst er ook op dat het kijken van films of het bedienen van navigatieapparatuur gevaarlijk veel afleidt van het verkeer. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zit echter niet op de campagne te wachten. Hij vindt de campagne 'belachelijk, dom en zonde van het geld'. "Laat ze eerst het bestaande belverbod in de auto eens handhaven", zegt hij in de krant.

In 2002 werd al een verbod op niet handsfree bellen ingesteld. Destijds wezen onderzoekers er al op dat handsfree bellen vaak net zo gevaarlijk is. Tot een verbod op handsfree bellen kwam het echter niet.

Dat is niet te controleren, legt een woordvoerder van demissionair verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) in de krant uit. Iemand die met bewegende lippen in de auto wordt betrapt kan bijvoorbeeld altijd beweren dat hij met de radio aan het meezingen was. De campagne begint halverwege september.