Kruimeldief vrij na jarenlange celstraf

Een man in Californië die dertien jaar vastzat omdat hij tijdens een zoektocht naar voedsel had ingebroken in de keuken van een kerk is dinsdag vrijgelaten. De man, Gregory Taylor, werd een voorbeeld van de zeer strenge straffen die in de Amerikaanse staat worden uitgedeeld aan recidivisten die driemaal de fout in gaan.

Een rechter van het Hooggerechtshof kortte de straf van Taylor in tot acht jaar -die hij inmiddels heeft uitgezeten. Taylor (47) werd in 1997 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar tot levenslang.

In de jaren tachtig werd Taylor tweemaal eerder schuldig bevonden aan overvallen, eenmaal voor de diefstal van een portemonnee waar tien dollar in zat en eenmaal omdat hij op straat een man probeerde te beroven. Toen hij in 1997 hongerig inbrak in de keuken van een kerk waar hij wel eens voedsel en onderdak kreeg, werd hij onder de 'three-strikes law' zwaar gestraft.

Tijdens een eerdere beroepszaak noemde een rechter van het Hooggerechtshof Taylor een twintigste-eeuwse Jean Valjean, de hoofdfiguur uit de roman 'Les Misérables' van Victor Hugo, die nadat hij ooit een brood gestolen had een hardvochtig bestaan binnen en buiten de gevangenismuren leidde.